

Karınca
Karıncalar çöpçü olarak beslenen canlı grubundadırlar ve her şeyle beslenebilirler. Bundan dolayı yiyecek aramak için evlerimize gelirler. Diğer sebep ise mevsimsel olumsuzluklardan korunmak ve su ihtiyaçlarını karşılamak içinde evlerimize gelebilirler. Karıncalar, çimenler ve çayırlar gibi açık alanlarda höyükler oluşturur. Evlerde yuva yapmazlar ama yiyecekleri ararken içeri girebilirler. Yetersiz yalıtım ve pencere kenarındaki boşluklar, dışarıdaki haşerelerin içeri girmesine izin verebilir. Yapının yakınına inşa edilen höyükler, karıncaların bir eve daha kolay girmesini de sağlayabilir. Bunlar çok büyük karıncalardır ve bazen yanlış bir şekilde marangoz karıncaları oldukları düşünülmektedir.
Karınca Eve Nasıl Girer?
Bahar ayları ile beraber karıncalar da ortaya çıkmakta ve yüksek katlı binalar veya giriş evler demeden her eve rahatça ulaşabilmektedir. Bu durumda eve girmesi engellenemeyen karıncalar bir şekilde evlere girecek bir alan bulmakta ve evi istila etmektedirler. Genellikle kırık çatlak alanlar, kapı altları yada yıpranmış yalıtım malzemelerinin içinden geçerek evlere girerler. Bu durumda yapılacak en doğru karar Özgöktuğ İlaçlama ile irtibata geçmek olacaktır. Başka türlü karıncalar ile baş etmek mümkün değildir.
Karınca Hakkında
Karıncaların yuvaları birbirinden çok farklı görünebilir. Karınca türlerinin kendilerine has yuva inşa etme yöntemleri bulunmaktadır. Bazıları yuvalarını toprağa inşa ederken bazırları ise ağaçları tercih eder.
Genel olarak incelendiğinde karıncaların soğuk yerine sıcaklığı tercih ettiklerini çabucak fark edilir. Gezegenimizin tropik bölgelerinde karınca türleri iç içe yaşarlar ve tür sayısı oldukça fazladır. Kutuplara yaklaştıkça yaşayan karınca türü sayısı azalır. Bu sıcaklık sevgisi ılıman bölgelerde genellikle taşların veya ısı üreten diğer nesnelerin altına inşa edilmiş karınca yuvalarının nedenlerini de çok iyi açıklamaktadır. Sıcaklığın 20 derece ve üzerinde olması yavru karıncaların yumurtadan çıkmaları gerkeen kuluçka süresinin daha hızlı olmasına neden olur.
Çoğu insan karınca yuvasına dikkat etmez ve bundan dolayı bütün karınca yuvaları onlara birbirinin aynısı gibi gelebilir. Örneğin orman karıncaları bulundukları ortamdaki toprak, dal, reçine, yapraklar ve kömürün küçük parçalarından büyük sağlam bir karınca höyüğü inşa ederler. Bu höyük hem savunma hemde meteorolojik şartların olumsuz etkilerinden korunmak ve olumlu şekilde kullanabilmek amacıyla yapılır.
Karıncalar yuva yaparken dikkat ettikleri en temel unsurlar şunlardır;
-
Yuvadaki karıncaları korumak
-
Yağmur suyunu dışarı atmak
-
Güneş ısısından max fayda sağlamak
-
Güneş battığında ısıyı korumak
Bu unsurlara dikkat ederek en iyi yuvayı yapma gayreti içindedirler.
Bazı karıncalar yuvalarını bitki üzerine birlikte fayda sağlayacakları şekilde inşa ederler. Karıncalar bitkiyi diğer haşere ve canlılardan korurken bitkide onlara güvenilir bir ev ortamı sağlar. Böylece birlikte fayda sağlarlar
Karıncalar yuva yaparken farklı stratejiler kullanabilirler. Örneğin siyah bahçe karıncaları bir höyük inşa etmek yerine özellikle ısıyı emen taş ve benzeri maddeleri yuvanın girişinde dağınık bir kir topluluğu gibi tutar. Bu kısım daha fazla ısı enerjisi tutar ve bunu korur. Bu yapının at tarafında yavrular, yumurtalar ve kraliçe durur. Böylece ilkbaharın en erken dönemlerinde daha fazla populasyona ulaşırlar. Karıncaların rekabetçi dünyasında bu gibi olaylar çok önemlidir.
Genel olarak karıncalar toprağın içinde oda benzeri bölümler oluşturup yuvalarını toprağın iç kısmında inşa ederler.
Karınca yuvaları hangi yönü gösterir?
Karınca yuvalarının giriş kısmı ülkemizde güneyi göstermektedir. Arkalarında bulunan toprak kısım ise küzey tarafı göstermektedir. Dünya üzerinde kuzey yarım kürede bulunan karınca yuvalarının giriş kısmı güney ve güneydoğu yönü olcak şekilde konumlanır. Güney yarım kürede bulunan karınca yönleri ise kuzey ve kuzey batı istikametlerini göstermektedir.
Karınca Isırığı
Karınca sokması veya ısırmasına vücudumuzun verdiği en genel ve belirgin tepki kabarmış bir kızarıklıktır.
Birkaç gün içinde yara izi ve şişliği genelde inmektedir. Isırık izi birkaç gün içinde içi iltihap dolu bir kabartıya dönüşmektedir. Karınca ısırıkları genellikle birden fazla ısırık iziyle vücudumuzda görünürler. Özellikle ısırılan ve yaygın bilinen kırmızı- ateş karınca türü çok saldırganlar ve çok defa ısırır ve sokabilirler.
Karınca ısırıkları son derece ağrılı kaşıntıya ve yanmaya neden olabilir. Ateş karıncası gibi türlerin sokmasında zehirde bulunmaktadır. Iısırma vakaları yaşandığında bazı kişilerde nadiren de olsa bölgesel vücut tepkilerinden fazlası meydana gelebilir. Bu durum kişiler de şiddetli alerjik tepkilerin ortaya çıkmasıyla gerçekleşir. Bu anafilaksi reaksiyonların bir dizi fiziksel belirtiye neden olabileceğini belirtilmektedir. Örneğin, bacağınızdan ısırıldıysanız ve alerjiniz varsa, karınca ısırığı tüm bacağınızın şişmesine neden olabilir veya nefes alamamanıza neden olabilir.
Karınca Yumurtası
Karıncalar yumurta bırakarak üreyen canlılardır. Karınca yumurtlama işlemi türün devamı ve görev paylaşımı açısından oldukça önemli bir doğal olaydır. karıncalar yumurtalarını dışlarındaki yapışkan sıvı sayesinde kümeler halinde bir arada tutarlar. Bunun hem saldırı altında yumurtaları korumak aynı zamanda beslenme kolaylığı açısından bir çok faydası vardır.
Karınca yumurtası anından itibaren 3 yaşam evresini tamamlayan karıncalar yetişkim bir karınca halini alırlar. Yumurtalar beyaza veya şeffaf renklidir. ve ilerleyen aşamalarda koyu renkli olurlar. yumurta, larva ve pupa aşamalarını tamamlayan karıncalar yetişkin karıncalar olarak kolonilerine katılırlar.

