

Sivrisinek
Sivrisinekler, dünyanın birçok yerinde yaşayan ve yaygın uçan böceklerdir. Dünya çapında 3.500’den fazla sivrisinek türü bulunabilir.
Bütün sivrisinekler insanları veya hayvanları ısırmaz. Sivrisinekler insanları ısırdığında, ısırmaya en sık görülen reaksiyonlar kaşıntı ve şişliktir.
Bazı sivrisinekler vektör olarak değerlendirilir. Bir vektör haşere, patojenleri (mikropları) insanlara ve hayvanlara yayan hayvan, böcek veya kene türü canılara verilen isimdir. Sivrisineklerin yaydığı mikroplar (virüsler ve parazitler) sizi hasta edebilir.
Bazı sivrisinekler ısırır, ancak mikrop yaymazlar. Bu tür sivrisinekler sadece rahatsız edici haşereler olarak tanınırlar.
Sivrisinekler ile ilgili temel bilgiler şunlardır;
-
Yetişkin sivrisinekler kapalı ve açık alanlarda yaşayabilirler.
-
Sivrisinekler gece gündüz ısırabilirler.
-
Yetişkin sivrisinekler türlere, neme, sıcaklığa ve diğer faktörlere bağlı olarak yaklaşık 2 ila 4 hafta yaşarlar. Dişi sivrisinekler genellikle erkek sivrisineklerden daha uzun yaşarlar.
-
Sadece dişi sivrisinekler kan emmek için insanları ve hayvanları ısırır. Dişi sivrisineklerin yumurta üretmek için kan ile beslenmeye ihtiyacı vardır.
-
Sivrisinekler, hasta insanları ve hayvanları ısırdıklarında virüs ve parazit gibi mikropları taşıyabilirler.
-
Bir toplulukta salgın başlatmak veya sizin ve ailenizin hasta olmasına sebep olması için birkaç enfekte sivrisinek yetrli olabilmektedir.
Sivrisinek Hakkında
Sivrisinekler dünyanın birçok yerinde yaşar. Ormanlar, bataklıklar, ya da uzun otların içlerinde yaşamayı tercih ederler. Tüm sivrisinekler suyu sever, çünkü sivrisinek larvaları ve pupaları durgun sularda yaşayabilirler.
Farklı su türleri farklı sivrisinek türlerini çeker.
Kalıcı su sivrisinekleri: Bu sivrisinekler yumurtalarını kalıcı ve yarı kalıcı su kütlelerine bırakma eğilimindedir. Yani akan veya durgun ama kurumayan dere veya gölleri tercih edebilirler.
Bazı sivrisinekler temiz suyu tercih ederken, diğerleri besin bakımından zengin suları sever.
Bazı sivrisinekler göllerin ve göletlerin kenarlarına veya bataklıklardaki bitkiler arasında veya su tutan alanlara yumurta bırakırlar.
Sel suyu sivrisinekleri: Bu sivrisinekler yumurtalarını nemli toprakta veya su hattının üstündeki su tutan alanlara bırakırlar. Yumurtalar kurur, sonra yağmur toprağa veya su tutan alanlara dolduğunda yumurtadan çıkarlar. Taşkın suyu habitatları şunlardan oluşur:
-
Kar veya yağmurun erimesiyle oluşan geçici havuzlar ve göletler
-
Akarsu ve nehir kıyısındaki taşkın yatakları
-
Sulanan tarlalar ve çayırlar
-
Yağmurdan sonra su tutan ve doldurulan kaplar
-
Yağmur suyu toplayan ağaç delikleri
Sivrisinekler, Sineklere olan Diptera düzenine ait böceklerdir. Tüm Sinekler gibi, iki kanatları vardır, ancak diğer sineklerin aksine, sivrisinek kanatlarının pulları vardır. Dişi sivrisineklerin ağız kısımları uzun delici emici bir hortum oluşturur. Bir sivrisineğin başlıca gıdası nektar veya benzeri bir şeker kaynağıdır.
Dünyada 3.000’den fazla farklı sivrisinek türü vardır. Bilimsel araştırmacılar sürekli olarak yeni sivrisinek türlerini araştırmaktadırlar. Ayrıca daha önce tanımlanmış örnekleri yeni bilgiler veya tanımlayıcı özellikler için gözden geçiriyorlar.
Bazı sivrisinek türleri insan ve hayvanları kanı ile beslenmektedir. Yumurta üretimi için kandan karşıladıkları proteine ihtiyacı olan bu türler aynı zamanda insanlara hastalık bulaştırma anlamında da ciddi risk oluşturmaktadır.
Meyve sineği evlerde, restoranlarda, süpermarketlerde veya yiyeceklerin çürümesine ve mayalanmasına izin verilen her yerde yaygındır. Yetişkin meyve sinekleri 0.3 cm büyüklüğündedir ve genellikle kırmızı gözlere sahiptir.
Vücudun ön kısmı bronz, arka kısmı siyahtır. Meyve sinekleri yumurtalarını fermente gıdaların veya diğer nemli organik maddelerin yüzeyine yakın bırakır. Yumurtadan çıkan küçük larvalar açıkta bırakılan yada çürüyen gıdalarla kolayca beslenebilirler.
Meyve sineklerinin üreme potansiyeli çok büyüktür ve fırsat verildiğinde yaklaşık 500 yumurta bırakacaklar. Yumurtadan yetişkine kadar tüm yaşam döngüsü yaklaşık bir hafta içinde tamamlanabilir.
Meyve sineği özellikle mutfakta olgunlaşmış veya çürümeye yakın meyve ve sebzelere çekilir. Ama aynı zamanda kanalizasyonlarda, çöp alanlarında, boş şişelerde ve kutularda, çöp konteynırlarında, paspaslarda ve temizlik paçavralarında da ürerler.
Evlerde yaşanan meyve sineği istilaları, daha önceden istila edilmiş ve eve getirilen aşırı olgunlaşmış meyve veya sebzelerden kaynaklanabilir.
Yetişkin meyve sinekleri geniş aralıklı sinekliklerden rahatlıkla geçebilir. Sinekliklerinizi kontrol edin veya hasarları onarmalısınız.
Meyve sinekleri öncelikle rahatsız edici zararlılardır. Bununla birlikte, gıdalarımıza bakteri ve diğer hastalık üreten organizmaları bulaştırma riski sebebiyle de zararlı haşerelerdir.
Lağım sineği, gider sineği veya kanalizasyon sineği isimleriyle de bilinmektedir. Lağım sineği 2-5 mm arasında boyutlara sahiptir. En ayırt edici özellikleri üçgen veya kalp şeklinde kanatlara sahip olmalarıdır. Lağım sineği genel olarak soluk griden siyaha kadar değişen renklere sahiptir. Bu sinekler ortamda sürekli uçmaktan ziyade genellikle tuvalet ve banyo duvarlarında rahatsız edilene kadar durmayı tercih ederler.
Lağım sineklerinin ömrü 8 ila 24 gün arasındadır. Sadece 48 saat içinde 300’e kadar yumurta bırakabilir ve yumurtadan çıkabilirler. Bu nedenle borularınızda veya giderlerinizde üreme ve yayılma fırsatı bulmadan önce sorunun önüne geçmek önemlidir. Yakarca sineği küçük sineklerdir. Uzunlukları 1-4 mm arasındadır. Baş, göğüs, karın ve diğer uzantılar “kabarık” bir görünüm veren tüylerle kaplıdır. Kanatlar vücudun üzerinde yükselir. Bacaklar uzun ve incedir.
Yakarca sineği genellikle duvarlarda ve diğer alanlarda bulunarak beklerler. Özellikle beslenme esnasında hareket halindedirler.
At sineği ismini atlara ve diğer memeli canlı grubuna musallat olmasından almaktadır. At sineği haşeresi memeli canlı grubuna dahil canlıların çok fazla bulunduğu sulak alanlara yakın yerlerde çok fazla bulunurlar. Bununla birlikte diğer üreme alanları hem şehir hem de kırsal alanlarda çok fazla görülebilir.
At sinekleri Gri veya siyahımsı renkte bir gövdeye, 6 adet bacağa ve 2 adet kanada sahiptir. Gözler genellikle büyük ve yatay çizgili yeşil veya mor renktedir.
1 ila 3 cm arasında uzunluklara sahiptirler. Kanatları genellikle şeffaf renklidir fakat siyah kanatlara sahip olan türleri de bulunmaktadır. Ayrıca hepsinin kısa antenleri var.
Sinek ilaçlama hizmetleri Bilgi, tecrübe ve doğru donanım kullanımıyla başarıya ulaşabilir. Özgöktuğ İlaçlama ve Dezenfektan olarak kapalı ve açık alanlarda sineklerle nasıl mücadele edeceğimiz çok iyi biliyoruz. Sinekler genellikle dış alanlarda çoğalırlar. Evimizin bahçesinde veya dışında sineklerin üreyebileceği alanların mutlaka ilaçlanması gerekmektedir. Bazı sinek türleri ise ev ve işyerlerimizin banyo ve tuvaletlerinde bulunabilir. Böyle durumlarda ise Özgöktuğ İlaçlama ekibi ona göre çözümler üretmekte ve başarılı olmaktadır.

